Tio goda sätt att använda chiafrön på

Chiafrön är väldigt mättande. Om du blötlägger dem en stund sväller de till upp till 17 gånger sin originalstorlek. Du kan t.ex. använda dem om du behöver mer ork, eller om du vill gå ner i vikt.

Chiafrön innehåller en stor del protein, antioxidanter, vitaminer och mineraler, men framförallt väldigt mycket Omega-3 fettsyror. 2 msk Chiafrön innehåller t.ex. mer Omega-3 än en hel laxfilé. Du slipper också få i dig alla de skadliga tungmetaller som finns i fet fisk.

Men vad ska du göra med chiafröna efter att du köpt en påse? Oanvända i skafferiet gör de ingen nytta. Här är 10 goda sätt du kan använda chiafrön på.

1. Extra tjock omelett

Om du äter ägg, blanda i chiafrön med ägg och vatten, vispa och låt ligga och dra i 10 minuter innan du steker till en extra tjock och god omelett.

2. Istället för ägg i recept

Om du inte äter ägg kan du använda chiafrön istället för ägg i recept. Byt ut varje ägg mot 1 msk chiafrön + 3 msk vatten. Mal chiafröna i en kaffekvarn eller stark mixer för bästa resultat. Det går dock inte att ersätta äggen i omeletten i punkt 1 ovan. Det blir inte så god eller bra omelett på bara chiafrön och vatten

3. Energidryck

Blanda kokosvatten med chiafrön och låt dra i 10 minuter för en superenergidryck/gel när du t.ex. ska ut och springa långt. Det slår alla energidrycker och vitaminvatten och vad det heter som du kan köpa i affären, och du slipper socker och färgämnen.

Här är ett annat recept på energidryck på chiafrön: Chia Fresca Iskiate

4. Redning till soppor och såser

Om du inte vill använda vetemjöl eller majsmjöl för att reda såser och soppor kan du blanda i chiafrön för att få önskad konsistens. Rör ner en tesked i taget, och var beredd på att det tar en minut eller två tills förtjockningsprocessen verkar. Mal fröna till ett pulver för bästa resultat.

5. Panera fisk

Chiafrön är ypperligt för att panera fisk, antingen för sig själv eller blandat med lite mandelmjöl och vitlökspulver. Vänd fisken i fröna innan du steker den i citron och olivolja.

6. Gör proteinbollar av dina favoritchoklad- eller nötbollar

Blanda ner chiafrön i smeten, om du så använder dadlar, nötter och kakao eller smör, socker och havregryn. Blanda ner lite hampaproteinpulver också för dubbel effekt.

7. Gör chiajordgubbssylt

Ingredienser
4 dl jordgubbar
2 dl vatten
0.5 dl chiafrön
0.5 dl honung

Tillvägagångssätt
Häll i alla ingredienser i en kastrull och koka upp
Sänk värmen en aning så det inte stötkokar, men fortfarande bubblar i kastrullen
Rör om hela tiden, fröna kan lätt bränna fast i botten.
Fortsätt röra och koka tills blandningen har minskat till hälften och blivit tjockare
Häll över i en glasburk och låt svalna i en timme, ställ sedan in den i kylen

8. Gör en god pudding

Blanda 1 dl chiafrön i 3 dl mjölk/mandelmjölk/cashewmjölk, droppa i lite honung eller annat sötningsmedel och ställ i kylen. Efter en stund har du en jättegod pudding som väntar!

Här är ett annat gott puddingrecept Krämig kakaopudding

Ingredienser
4 dl kokosmjölk
1 dl chiafrön
2-3 msk kakaopulver
1 tsk vaniljpulver
1 msk sötning, t.ex. manukahonung, stevia eller xylitol

Tillvägagångssätt
Häll i en mixer och mixa till en slät smet. Ställ i kylen en stund tills det tjocknar.

9. Chiaglass Glasspinnar på hallon, kokos och chia

ca 4 glasspinnar

Ingredienser
1 dl kokosmjölk
1 dl mandelmjölk
1.5 dl hallon
2 msk chiafrön
1 msk riven kokos
Lite honung, stevia eller xylitol efter smak

Tillvägagångssätt
Blanda alla ingredienser i en stor bunke
Blanda väl och sätt på ett lock på bunken och ställ in i kylen i 4 timmar så chifröna sväller
Häll över smeten i glasspinnebehållare och ställ in i frysen över natten

Uppfriskande, nyttigt och väldigt gott!

10. Smoothies Chiablåbärsmoothie

Ingredienser
3 dl kokosmjölk
1 msk honung
2 msk chiafrön
1 tsk vaniljpulver
2 dl frysta blåbär

Tillvägagångssätt
Blanda allt i en mixer i mixa till en slät smet.

Bonus Chagachiasuperfoodsmoothie

Till sist en extra bonus, en riktig supersmoothie på bl.a. chiafrön och chagapulver.

Ingredienser

4 dl mandelmjölk (eller kokosmjölk/cashewmjölk etc)
1 dl frysta körsbär
1 dl frysta blåbär
4 dl grönkål (eller spenat/romansallad/annat grönt)
1 tsk chagapulver
1 msk kakaopulver
1 msk chiafrön
1 tsk vaniljpulver
1 msk kokosolja
1 nypa kanel

Tillvägagångssätt
Blanda allt i en mixer och mixa till en slät smet. Låt chiafröna ligga och svälla lite i mjölken i några minuter innan du startar mixen för att få en tjockare konsistens.