Gojibär – Hälsa, Välmående och Livskraft

gojibar

Gojibär (Lycium barbarum) anses vara bland det bästa som man kan äta och är en storsäljare i hälsoaffärer världen över. Växten kallas i Sverige för Bocktörne och odlas ibland som trädgårdsväxt.

I Kina och områdena runt Himalaya talar man om Gojibär som källan till god hälsa och ett långt liv. Diabetes, cancer och de vanliga välfärdssjukdomarna som sprider sig alltmer i västvärlden är ovanliga häromkring och människor som blir över 100 år gamla är ingen ovanlig syn.

Gojibär har använts i den kinesiska läkekonsten i tusentals år och modern forskning har nu också börjat påvisa de unika egenskaper gojibären innehar.

I Asien talar man om att konsumtion av gojibär kan göra att man:

  • Blir starkare och får mer energi
  • Blir mer motståndkraftig mot bakterier, svamp och virus
  • Ser yngre ut och känner sig yngre
  • Får bättre syn
  • Blir bättre i sängen
  • Sover bättre
  • Ökar sin produktion av vita och röda blodkroppar
  • Stressar mindre
  • Minskar sin oro
  • Får starkare hjärta
  • Sänker sitt blodtryck
  • Sänker sitt kolesterolvärde
  • Förbättrar sin blodcirkulation

Gojibär är alltså fullspäckat av uppbyggande och stärkande näringsämnen, som t.ex.:

  • 6 ggr mer betakaroten än i morötter – bästa medicinen för ögonen
  • Det enda livsmedel hittills som stimulerar produktionen av mänskligt tillväxthormon
  • Komplett proteinkälla, innehåller 18 aminosyror
  • Innehåller mer än 21 spårämnen såsom fosfor, järn, zink, germanium, selen, koppar och kalcium
  • Rikligt med vitaminer – A-vitamin, B1, B2 och B6-vitamin, C-vitamin samt E-vitamin
  • Viktiga fettsyror
  • Beta-sitosterol som anses sänka kolesterolhalten och motverka prostataförstoring.
  • Mycket hög andel antioxidanter

Men det bästa med dessa fantastiska bär sparar vi till sist – smaken! De är väldigt smakrika och goda – lite söta med inslag av tranbär och körsbär.

Gojibär kan avnjutas i sallader, i smoothies och andra mixade drycker eller bara som de är som mellanmålssnacks. Kolla in vårt recepthäfte ovan för exempel på gojibär recept.

Kommentarer

  1. Björn skriver:

    Jag älskar gojibär, ibland kan jag mumsa i mig en hel påse.

  2. kate skriver:

    Hej,tack vare här jag blev påminnd om hötorgehallan,så köpte 1kg gojibär o mycket annat både prisvärda o färska.

  3. […] – Hälsa, Välmående och Livskraft Gojibär (Lycium barbarum) anses vara bland det bästa som man kan äta och är en storsäljare i […]

  4. Birgitta skriver:

    Hej!
    Är gojibären mjuka som russin och färdiga att äta el. måste man blötlägga
    dem.
    Mvh
    Birgitta

  5. […] Men det bästa med dessa fantastiska bär sparar vi till sist – smaken! De är väldigt smakrika och goda – lite söta med inslag av tranbär och körsbär. Källa: gojibaretc.se […]

  6. Johan Sahlin skriver:

    gojibären är oftast rätt så hårdsega, läggs med fördel i blöt. Jag brukar hälla en handfull i min proteinshake jag har med till jobbet, då hinner dom på 2-3 timmar bli väldigt mjuka o fina, bara typ innersta kärnorna som kan vara lite ”struktur” kvar på, lite krispigt.

  7. Anna skriver:

    Hej…..
    Ar det eller ar det inte farligt att ata for manga o i sa fall vad anses som for mycket, o vad kan handa.
    ar last nagonstans att 15g/dag ar att rekomendera.
    Kopte mina gojibar pa en ekologisk halsokost affr i Grekland…….dar star ursprungs land Uzbekistan, kan d stamma eller jag kopte bluff bar??? 110kr for 100g betala jag dessutom.
    Mvh Anna